Den nordjyske detailbranche: en analyse af den økonomiske situation og udvikling samt udbredelsen og konsekvenserne af internethandel

Den nordjyske detailbranche: en analyse af den økonomiske situation og udvikling samt udbredelsen og konsekvenserne af internethandel

30. januar 2018 Ikke kategoriseret

Af Jonas Eduardsen og Reimer Ivang

Detailbranchen er en vigtig branche for dansk økonomi . Danske detailhandel bidrager væsentligt til beskæftigelse, samtidig med at branchen biddrager med et stort provenu i form af moms og indkomstskat . Dansk detailhandel har derfor stor betydning for den danske økonomi og er afgørende for Danmarks velstand. Det er der for vigtigt, at de danske detailvirksomheder klarer sig godt.

Dansk detailhandel har dog været genstand for megen bekymring de seneste år. Vi høre ofte, at de danske detailvirksomheder er udfordret, og branchen har i årevis været forbundet med negative overskrifter om lav vækst og butiksdød. En stor del af skylden for dette er, ifølge mange, den stigende internethandel . Internethandel har gjort det nemmere og mere bekvemmeligt for forbrugerne at foretage deres indkøb, hvorfor en stigende del af danskernes forbrug i dag foregår i digitale butikker. Samtidig har de nye digitale muligheder, sammen med den stigende globalisering, åbnet op for en stigende konkurrence fra udlandet. Vi har de seneste år oplevet, hvordan udenlandske detailgiganter har været på fremmarch i Danmark. Dette har gjort, at danske detailvirksomheder ikke blot er oppe imod konkurrence fra andre lokale detailvirksomheder, men også multinationale mastodonter, såsom Amazon, eBay, Zalando, Alibaba, Rakuten o.l .

Med denne analyse ønsker vi at bidrage til den igangværende debat omkring detailhandelens fremtid samt at biddrage med mulige løsninger på detailvirksomhedernes udfordringer.

Læs publikation

nordjyskvirksomhedspanel: